kabelsko til forbindelse

Hvad er kabelsko?

Kabelsko er små enheder, som du kan bruge til at tilslutte kabler til elinstallationer.
Et helt klassisk eksempel er batterikabler til et bilbatteri, der er en helt almindelig kabelslange med klemmer. Den er konstrueret til at kunne give dig en nem installation, reparation eller vedligeholdelse, når du ikke har mulighed for at lave en permanent fastgørelse eller det ikke er nødvendigt, som i tilfældet med et bilbatteri.

Ordene kabel og ledning bliver typisk forvekslet med hinanden. Kabler er nemlig lavet af flere tråd strenge, hvorimod en ledning kun består af en enkelt. Du vil sagtens kunne bruge en kabelsko til både kabel og ledninger, men det kræver at du vælger den rette type klemme.

kabelsko fra cabicon

Billedet er taget fra Cabicons hjemmeside.

Anvendelse af kabelsko til el-forbindelser

En af enderne på en kabelsko bruges typisk til at forbinde et kabel, der enten kan loddes, svejses eller krympes. Det er også derfor man kalder det for et forbindelsesprodukt. Den forbindende ende skal fastgøres til terminalen eller forbindelsespunktet ved brug af en bolt, skrue eller fjederklip.
Der findes mange forskellige størrelser og funktioner, og typisk vil man bruge en lavet i aluminium. Du kan dog sagtens få kobber lige såvel, som du kan vælge mellem isoleret eller u isoleret. Det materiale og funktion som du har behov for, afhænger selvfølgelig af hvilken elinstallation du skal foretage dig.

Tilslutningsenden af en kabelsko vælges typisk ud fra om den passer med din terminal. Så afhængig af type opgave, så kan det være du skal bruge en o-formet, gaffel, lukket ring eller u-formet.

Derudover kan du f.eks. bruge kabelskoen til, at reducere tykkelsen på selve kablet eller ledningen, så du kan få plads til større kabler i dit stik.
Selvom kabelsko bruges i et bredt omfang til elektriske forbindelser, så kan de mere robuste sko anvendes til at forankre ikke el-kabler til overflader.

Kabelsko findes på kabler og ledninger i f.eks. biler, elektriske apparater, maskiner og andre el-produkter. I elforbindelser vil man typisk bruge en isoleret kabelsko af gummi eller plast, for netop at forhindre utilsigtet overførsel af stød til personer.

Køb flere ad gangen og spar penge

Jeg kan anbefale at man som elektriker/elinstallatør køber kabelsko ind i større mængder, da der er mange penge at spare. Der findes mange BTB forhandlere, hvor man har mulighed for at købe værktøjer og dertilhørende remedier ind billigt. På Cabicon har de et bredt udvalg af kabelsko i aluminium, kobber, isoleret og u isoleret. Indtil videre har jeg ikke oplevet nogle brister i mine installationer, så kvaliteten af deres produkter anser jeg ligeledes for at være ekstrem høj. Derudover har de gratis fragt og hurtig levering, hvilket er et stort plus for mig, da jeg skal forholde mig agil, og kunne imødekomme forespørgsler på opgaver fra mine kunder. Udover forbindelsesprodukter, så kan man også finde en masse produkter til isolering, måling, opmærkning osv.